Swisslog Gezondheidszorg verbetert klantervaring

Swisslog Gezondheidszorg verbetert klantervaring

Over Swisslog

Swisslog Healthcare levert oplossingen voor materiaaltransport, medicatiemanagement en supply chain management die de efficiëntie verhogen en de patiëntervaring in vooruitstrevende gezondheidssystemen verbeteren
(www.swisslog.com/healthcare).

Managementsamenvatting

Swisslog Healthcare verbetert continu hun producten en diensten voor hun klanten. Ze hebben onlangs met succes een nieuwe oplossing geïmplementeerd die is ontwikkeld door Nimble Institute en wordt aangedreven door de BPMS-software van Bizagi. Het project resulteerde in volledig geautomatiseerde processen voor de afdeling interne sales.

Multifunctionele teams worden efficiënt op elkaar afgestemd door de nieuwe geautomatiseerde processtroom. Inkomende verkoopverzoeken die aan de behoeften van de klant voldoen, kunnen nu op een zeer efficiënte en professionele manier worden behandeld. De BPMS-software is volledig verbonden met salesforce.com van Swisslog Healthcare. Ook Navision CRM en SAP hebben een positie (gegevensimport van invoer) in het proces. Tijdens het bouwen van de verbindingen slaagde Nimble erin zich op een zeer succesvolle manier aan te passen aan de veranderende behoeften.

Het resultaat van dit project is een tijdbesparing bij het invoeren van gegevens in IT-systemen met 30%. Alles hierboven resulteerde ook in een kortere doorlooptijd voor offertes met 50% door minder afval en onnodige overdrachten. De geïmplementeerde leaning@work-methode (actief gebruik van lean tijdens het werk) zorgt voor continue verbetering voor Swisslog Healthcare.

Verkoopautomatisering voor onze nieuwe interne Sales-afdeling gaat voornamelijk over het mogelijk maken van naadloze klantbetrokkenheid en het beheren van de end-to-end-uitvoering van inkomende aanvragen op een gestructureerde en effectieve manier”.

Uitdagingen

Swissslog Healthcare kende groei door acquisities, dit leidde tot gefragmenteerde processen en IT-systemen. Op EMEA-niveau was er geen standaardproces voor het afhandelen van offertes voor kleinere deals. Bij Swisslog Healthcare beheerden de verkopers veel kansen door te navigeren door verschillende afdelingen en systemen met veel contactpunten en hand-offs. Er was 60% tijd besteed aan niet-zakelijke taken met toegevoegde waarde met het risico op fouten en het verliezen van de focus op deals en klanten. Dit resulteerde in een gemiddelde doorlooptijd voor het verzenden van offertes naar klanten in hun geïnstalleerde basis van gemiddeld 42 dagen. Er was een sterke behoefte om een interne Sales-afdeling te creëren die zich richt op de kleinere deals om klanten beter te bedienen en het externe verkoopteam te richten op het vinden van nieuwe klanten en grotere bestellingen. Dit vereiste een bedrijfstoepassing om het proces te automatiseren, verspilling en inconsistenties te verminderen.

Resultaten

Swisslog Healthcare is trots op de opmerkelijke resultaten. Ze besloten op basis hiervan het concept uit te breiden in de EMEA-regio waar nu standaardisatie is in alle Inside Sales-teams. Rekenmodellen worden nu centraal beheerd, wat resulteert in risicovermindering van fouten in offertes. Door de integratie met SAP, is salesforce.com en Navision minder tijd kwijt met het invoeren van gegevens in systemen met 30%. Alles hierboven resulteerde ook in een kortere doorlooptijd voor offertes met 50% door minder afval en onnodige overdrachten. De geïmplementeerde leaning@work-methode zorgt voor continue verbetering.

Met de Bizagi Sales Automation-software konden we routinetaken automatiseren, wat resulteerde in snellere responstijden voor klanten en een meer gecontroleerde werkdruk in mijn team”.

Oplossing

Nimble Institute werkte samen met het team om de huidige processen te analyseren en was een katalysator voor creatief ontwerpdenken om het beste ontwerp te maken, de processen te optimaliseren en te automatiseren met de laagcoderende BPMS-software van Bizagi. Dit resulteert in het verbinden en stroomlijnen van de functies die verantwoordelijk zijn voor het vervullen van de behoeften van de klant. Er is een bidirectionele verbinding met het bestaande salesforce.com en Navision CRM-systeem gemaakt. Vanwege de contextuele weergave van gegevens in Bizagi heeft het team een aanzienlijke tijdsbesparing bij het invoeren van gegevens in de CRM. Het systeem biedt realtime KPI’s en monitoring om het Inside Sales-team efficiënt te beheren via een enkel platform met overal toegang. Dankzij procesautomatisering kan interne verkoop snel leads omzetten in omzet en daarmee voldoen aan de behoeften van Swisslog Healthcare met vertrouwen tegemoet.

“ Navigeren van verandering, het combineren van de kracht van mensen, processen en technologie. Dat is lenigheid”

Doorlooptijden
Verkorte doorlooptijd voor offertes met 50% door verspilling en onnodige overdrachten te verminderen.

Data invoer
De tijdsbesparing bij het invoeren van gegevens in systemen wordt met 30% verminderd